menu Főoldal
Hírek

Zöld utat kaphat az SZNT

Ábrahám Szilárd | 2020-07-14

Akár már július 18-án, szombaton folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács európai nemzeti régiók védelmében indított uniós petíciójának aláírásgyűjtése. A napokban az Európai Parlament elfogadta a határidők visszamenőleges meghosszabbítását lehetővé tévő javaslatot, már csak az Általános Ügyek Tanácsa kell döntsön az ügyben.

Mint korábban beszámoltunk róla hatalmas véghajrában, de sikerült megszerezni az egymillió aláírást a Székely Nemzeti Tanács által európai nemzeti régiók védelmében indított petíciójához. Az eredetileg tervezett hét uniós ország közül azonban csak három – Románia, Magyarország és Szlovákia – tudta teljesíteni a minimális küszöbértéket, így nem teljes a siker. A napokban az Európai Parlament jóváhagyta a határidők visszamenőleges meghosszabbítását célzó európai bizottsági javaslatot, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel pár napon belül ismét gyűjthetik a kézjegyeket.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke elmondta, mindent megtesznek azért, hogy a szükséges aláírásokat begyűjtsék. Izsák Balázs azonban hozzátette a valódi cél nem a minimális küszöbérték elérése, hanem annak meghaladása.

Az új szabályok szerint a koronavírus járványra való tekintettel hat hónappal hosszabbítják meg az aláírások eredeti gyűjtési időszakát azon kedvezményekkel, amelyek 2020. március 11-én már folyamatban voltak.

Írta: Ábrahám Szilárd