menu Főoldal
Hírek

Zárva maradnak a tanintézmények

Laura Siklódi | 2020-04-30

A múlt héten még a bukaresti tanfelügyelőség tervéről tanakodtak a minisztérium munkatársai, de Klaus Johannis hétfő délutáni beszédében határozottan kijelentette – hogy ebben a tanévben már nem nyitják meg az óvodákat és az iskolákat. A tanulók, az egyetemisták már nem jelennek meg fizikailag az intézményekben” – közölte az államfő. A döntésről Novák Csaba-Zoltánnal szenátorral beszélgetett riporterünk.

Az államfő elmondta: kivételt képeznek a végzősök, azaz a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok, akik június 2. – 12. között mehetnek az iskolába, hogy felkészüljenek a záróvizsgákra. Ilyenkor nem lehetnek tíznél többen egy osztályteremben, és naponta legfeljebb 2-3 órát maradnak majd az iskolában. A nyolcadikosok záróvizsgáját, valamint az érettségit az eredeti forgatókönyv szerint tartják majd meg, a járványügyi intézkedések szigorú betartásával. Az iskolákat rendszeresen fertőtlenítik majd, a diákok belépésekor pedig megmérik a testhőmérsékletüket. Ezekről bővebben a tanügyminiszter nyújt tájékoztatót. Klaus Johannis hozzátette: a tanév hivatalosan június 12-én zárul. Híradónk stábja a döntésről a Maros megyei szentárt kérdezte, aki bizakodóan tekint a következő időszakra.

Az egyetemek pedig megszervezhetik online a vizsgaidőszakot és ősszel a felvételiket is. Az államelnök nyilatkozatában azt is elmondta, hogy az oktatás nem áll meg, a diákok továbbra is online tanulnak a pedagógusaik segítségével, majd a jelenlegi jegyek alapján zárják le őket.

A képességvizsga június 15-én kezdődik, az érettségi június 22-én, ezúttal az írásbeli felmérőkkel. Az oktatást érintő egyéb változásokról folyamatosan beszámol Híradónk stábja.

Írta: Laura Siklódi