menu Főoldal
Hírek

Várandós kismamákat érintő törvénymódosítás

Andrea Benedek | 2023-11-07

Újabb törvénymódosítást fogadott el a képviselőház a várandós kismamák védelmében. Azok, akik nem alkalmazottként, hanem vállalkozóként, szabadfoglalkozásúként, engedélyezett jogi személyként (PFA) tevékenykednek és rendelkeznek betegszabadság-biztosítási szerződéssel, veszélyeztetett terhesség esetén is jogosultak lesznek betegszabadságra, amelyre eddig nem volt lehetőségük.
„Az idei év első felében volt a legalacsonyabb a születések száma az utóbbi 145 évből. Az RMDSZ bátorítja a gyerekvállalást, családalapítást, emiatt minden akadályt fel kell számolnunk, amely esetleg megakadályozza a családok által kívánt gyerekek megszületését. A kiszámíthatóság és tervezhetőség a legfontosabb számunkra” – nyilatkozta Csép Éva-Andrea, a munkaügyi és szociális védelmi bizottság alelnöke, a törvénytervezet társkezdeményezője.
„A jelenleg érvényben levő jogszabályok szerint azok a munkaszerződéssel rendelkező nők, akik veszélyeztetett terhesek és a fejlődő magzat védelme érdekében nem tudják végezni munkájukat, szakorvosi ajánlás alapján joguk van betegszabadságra menni. Azok pedig, akik vállalkozóként, engedélyezett jogi személyként vagy egyéni vállalkozóként tevékenykedtek, hiába volt betegszabadság biztosításuk, a veszélyeztetett terhesség esetében ezt nem igényelhették. Az általunk kidolgozott és ma elfogadott törvénytervezet ezt a hátrányos megkülönböztetést orvosolja, hiszen a vállalkozó nőknek is ugyanolyan védelmet kell élvezniük a terhesség ideje alatt, mint azoknak, akik alkalmazottként dolgoznak” – mutatott rá a Maros megyei parlamenti képviselő, majd hozzátette: a vállalkozói kedv és a gyerekvállalás ösztönzése szempontjából is szükség van ilyen törvénykezdeményezésekre, hiszen a szabadfoglalkozású személyek 40 százaléka, azaz több mint 180 ezer személy nő.

Írta: Andrea Benedek