menu Főoldal
Hírek

Tragédia Székelyudvarhelyen

Andrea Benedek | 2023-12-19

Szörnyű baleset történt Székelyudvarhelyen, november 18-án, hétfőn 15 óra 55 perckor beomlott a Tamási Áron Gimnáziumhoz tartozó bentlakás egy része, amelynek következtében egy farkaslaki diák életét veszítette, egy segesvári születésű diáklány súlyos állapotban van, két másik tanulót pedig a székelyudvarhelyi városi kórházban ápolnak. Mély megrendüléssel vette tudomásul a város és a magyar közösség a történteket, több civil szervezet, alapítvány, tanintézmény, magánszemély, közeliek és kívülállók egyaránt fekete alapon elhelyezett gyertyával indították a közösségi médiás tevékenységüket az elmúlt két napban. Továbbá egyházi és politikai elöljárók fejezték ki együttérzésüket, többek között Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, Novák Katalin köztársasági elnök, Dr. Kovács Gergely érsek. A diáktársak és ismerősök a bentlakás előtti téren gyertyákkal fejezték ki együttérzésüket, gyászukat, fájdalmukat, emellett kedden 18 órától, a Művelődési Ház kiállító termében, a karácsonyi kiállítás megnyitójának idejében emlékeztek a már néhai pallós diákra a résztvevők, egy-egy szál virággal róva le kegyeletüket. A székelyudvarhelyi városháza kedden délelőtt jelentkezett egy közleménnyel, melyben tudatták, hogy a karácsonyi vásár színpadára tervezett előadások és koncertek elmaradnak. Csendes lesz a városi szilveszter is, lemezlovas és tűzijáték nélkül. Mindezeknek most nincs helyük, a várost a gyász hangulata uralja.

Van, aki gyászol, mások pedig a felelősöket keresik. A Tamási áron Gimnázium nyilatkozatában az áll, hogy „A Gimnázium Főépületének és Kicsi Iskolájának felújítása után a Bentlakás rehabilitációját kellett előkészíteni. Minden tervezés, technikai előkészület és engedély adva volt ahhoz, hogy lehető legbiztonságosabban történjenek a munkálatok. Szakmailag jól összeszokott munkacsapat végzett külső munkálatokat, kipróbált szakemberek irányítása alatt.” – azonban a tragédia bekövetkezett, és válaszokat várnak. Kedden a tanügyminiszter is helyszínre sietett, a kérdésekre válaszolva pedig azt nyilatkozta, hogy: „a kivizsgálás zajlik, a nyomozó hatóságok, az ügyészség, a rendőrség teszik, amit kell. Mi elküldjük a minisztérium vizsgálószervét, hogy ellenőrizze, minden rendelkezés be volt-e tartva az iskola és a tanfelügyelőség szintjén, és az igényeiknek megfelelően igyekszünk segítséget nyújtani.”

A rendőrség idő közben közölte, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés miatt büntetőeljárást indított. A bűnügyi szakvizsgálat hivatott majd eldönteni a felelősséget és ez állapítja majd meg az omlás pontos okát is.

 

Írta: Andrea Benedek