menu Főoldal
Hírek

Továbbra sem javul a Szent Anna-tó vízminősége

Laura Siklódi | 2020-06-02
Továbbra sem javul a Szent Anna-tó vízminősége

Az elmúlt héten online egyeztetett szakemberekkel Kovászna és Hargita Megye Tanácsa, valamint Csíkkozmás község részéről a Szent Anna tavat érintő fejlesztéseket és a tó környezetének biológiai védelmét illetően.

Tavaly decemberben a Szent Anna-tó vízminőségének tarthatatlan állapotára hívták fel a figyelmemet. A kutatók ismertették az utóbbi 7-8 évben zajlott felméréseik eredményeit és elmondták, hogy ha nem lépünk, és nem avatkozunk be aktívan a kedvezőtlen folyamatok megállításába, visszafordításába, akkor az egyedülálló szépségű, közösségünk számára felbecsülhetetlen értéket jelentő kincs nagyon hamar egy zöld, időnként habzó és bűzös „pocsolyává” alakulhat.

2010 óta megjelent egy olyan halfaj a tóban, ami azelőtt nem volt jelen benne, ez óriási problémát jelent.

Mint ahogy a legutóbbi megbeszélésen kiderült, a víz minősége továbbra sem javult: átlátszósága folyamatosan csökken, ráadásul a halak száma sem esett vissza.

Azért, hogy gyerekeink számára is megőrizzük a természeti kincset, közösen kell dolgoznunk, fogalmazott a megyeelnök. Borboly Csaba arra kér mindenkit, hogy ha lehetősége van rá, csatlakozzon ehhez a nagy jelentőséggel bíró projekthez. Várják azon civil szervezetek, vállalkozók, szakemberek jelentkezését, akik hozzá szeretnének járulni a Szent Anna-tó és környékének fenntartható fejlődéséhez.

Írta: Laura Siklódi