menu Főoldal
Hírek

Több, mint egy éve a figyelem középpontjában

Laura Siklódi | 2020-06-17

Több, mint egy éve vált ismertté az úzvölgyi katonatemető, miután Dormánfalva Polgármesteri Hivatala a tavalyi év tavaszán részben magyar katonák sírjain román parcellát hozott létre és közel ötven betonkeresztet állíttatott. A sírkertet korábban Csíkszentmárton község gondozta, emiatt indult el a véget nem érő hercehurca.

A Hargita és a Bákó megye határán fekvő úzvölgyi katonatemető azután került a figyelem és a közmédia középpontjába, miután tavaly áprilisban Dormánfalva Polgármesteri Hivatala úgy döntött, hogy román parcellát hoz létre a többnyire magyar katonák sírjain. Az első világháborús temetőt korábban Csíkszentmárton község gondozta, mivel azonban a két megye határa nem volt egyértelműen megállapítva, a területet Dormánfalva is a magáénak tartotta. Gyűlöletkeltés, provokáció, temetőfoglalás, tüntetéssorozat, felsorolni is nehéz, hogy mi minden történt az elmúlt egy év alatt a katonatemetőben.

Végleges megoldás egyelőre még nem született a katonatemető ügyében, azonban azt sikerült elérni ezáltal, hogy az ország határain kívül is felfigyeljenek a román eseményekre. Legutóbb az amerikai külügyet foglalkoztatta a sírkert sorsa.

Hogy a véget nem érő hercehurca mikor fog befejeződni, egyelőre nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy a katonatemető körüli nézeteltérések újabb okot adtak a román és magyar kapcsolatok megromlásához.

Írta: Laura Siklódi