menu Főoldal
Hírek

Több ezren követik a FolkOtthon oktatóoldalt

Laura Siklódi | 2020-04-24

Varga Zoltán László kalotaszegi néptánc-oktató valamint a Mérai Világzenei Csűrfesztivál egyik szervezője április elején oktató oldalt indított el a Facebookon FolkOtthon néven. A rövid egy hónap alatt több mint hatezren kezdték el követni az oldalt, ahol néptánc de még népdaloktatás is folyik. Az állandó trénerek mellett gyakran vendégelőadók is közreműködnek.

A koronavírus járvány miatt a néptáncosok nem tudnak sem előadásokat tartani, sem a próbatermekben gyakorolni, innen jött Varga Zoltán László kalotaszegi néptánc-oktató ötlete, hogy kedvesével együtt elindítanak egy oktató oldalt a Facebookon. A néptánc mellett a népdalt is szerették volna felkarolni, így a hetente több alkalommal közzétett videók közül mindenki megtalálja a kedvére valót.

A FolkOtthon Facebook oldalnak négy állandó trénere van, köztük Varga Zoltán László, aki kalotaszegi legényest oktat, a jelenleg Los Angelesben dolgozó Kovács Dénes széki ritkát és sűrűt, Berecz István Aranysarkantyús táncos inaktelki legényest. A negyedik oktató Melles Endre, a Háromszék Táncegyüttes szólótáncosa, Paár Julianna pedig buzai népdalokat tanít. A rendszeres oktatók mellett gyakran vendégelőadók is közreműködnek, volt olyan alkalom is, amikor Berecz András Kossuth-díjas énekes és mesemondó köszöntötte az online nézőket.

Varga Zoltán Lászlótól megtudtuk kezdő és haladó táncosok egyaránt megtalálják a számukra legmegfelelőbb videót.

A FolkOtthon Facebook oldalt egyre többen követik nemcsak az országban, hanem a határon túl is. A oldal működtetői szerint a cél az, hogy alternatív lehetőségeket kínáljanak mindenkinek a néptáncgyakorlásra, illetve a népdalgyakorlásra.

Írta: Laura Siklódi