menu Főoldal
Hírek

Templomban tartják az istentiszteletet

Laura Siklódi | 2020-06-23

Gyökeresen meg változott a gyülekezeti élet a koronavírus miatti járványhelyzetben. A szükségállapot időszakában a kijárási tilalom, a szociális elszigetelődés, az istentiszteletek online és televíziós térbe való visszaszorítása nagymértékben beszűkítette a személyes találkozásokon alapuló közösségi létformákat. Most már mindenki kicsit fellélegezhet, ugyanis újra templomban tartják az istentiszteleteket.

A járvány megfékezése érdekében hozott óvintézkedések miatt márciusban a szovátai református egyházközség is bezárta a templom ajtaját a hívek előtt. A szükségállapot időszakában online és a Sóvidék Televízióban követhették az istentiszteleteket. Május 21-én, az Úr mennybemenetelének napját már közösségben ünnepelhették a gyülekezeti tagok, ugyan is jóváhagyták a szabadtéri istentiszteletek megtartását.

Amikor megengedték, hogy szabadtéren, templomkertekben, parókiák udvarain megtarthatják az istentiszteleteket és egyéb egyházi alkalmakat, mindenki fellélegzett kicsit, hogy újra közösségben lehet.

A szükségállapot alatt a lelki vezetők fájdalmas élményként élték meg, hogy templomaikban a hívek közössége nélkül tarthattak csak istentiszteletet, majd több mint két hónap után az enyhítéseknek köszönhetően újra lehetőség volt a személyes találkozásokra a szabadtéri szertartásokon. A koronavírus miatti szükségállapot enyhítésével lassan az egyházi élet is visszatér a megszokott kerékvágásba, az istentiszteleti alkalmakat most már zárt térben is megtarthatják.

Írta: Laura Siklódi