menu Főoldal
Hírek

Talajcsúszás az utakon

Laura Siklódi | 2020-05-26

Az elmúlt években Hargita Megye Tanácsa olyan útszakaszokat újított fel, amelyeken korábban sosem volt aszfaltréteg, és nehezen lehetett rajtuk közlekedni. Számos útszakasz azonban problémás a földmozgások miatt, amelyeket az agyagos talajréteg közé beszivárgó esővíz okoz. Ezt a problémát az útfelújítás tervezésekor lehetetlen előre látni nagy pontossággal, mert a jelenség minden alkalommal helytől és helyzettől függően változik. A Hargita megyei Tarcsfalva és Tordátfalva közötti útszakaszon is vannak süllyedések.

A geotechnikai jelentés, amely minden tervezéshez szükséges, az út alapjának összetételébe nyújt betekintést, vagyis információkat nyújt a kőréteg és a ballasztréteg összetételéről és vastagságáról. Ez kell a tervezőnek ahhoz, hogy meg tudja állapítani az út terhelhetőségét forgalom és súly szempontjából egyaránt, az út ellenállását a számos fagyás-olvadás ciklusnak (ez a jelenség fokozottabb, mivel térségünkben nagyon nagy a hőingadozás), és hogy meg tudja határozni a fagypont mélységét, amely kihatással van az út szerkezetére. Ugyanakkor meg kell határoznia a megfelelő talaj- és esővíz-elvezetést is.

Minden probléma, amely az út alapjában keletkezik, az aszfaltozott utakon azonnal szembetűnik, ezek kijavítása pedig költségesebb, szemben a kövezett utakkal, ahol egy kis kővel azonnal kijavítható az úttest hibája. Ennek ellenére Hargita Megye Tanácsának vezetősége elhatározta, hogy az összes felmerült problémát megoldják, a megye minden lakója számára biztosítják a biztonságos közlekedést.

Hargita megye domborzata nagy százalékban hegyvidéki, vagyis az utak hegyeket, dombokat szelnek át. E domborzati jellemzők mellett sokkal nehezebb és költségesebb utat építeni, az alföldi megyékkel szemben. Szemmel látható, hogy milyen károkat okoz évente a csapadék. Számos olyan terület van a megyében, ahol az esőzések, árvizek, torlódó vízfolyások és a talajvíz milyen hatalmas nyomást gyakorol, nemcsak a megyei utakat rongálva, de az országutakat és a községi utakat is.

A megyei kategóriájú utak beruházásának költségvetése nem korlátlan. A Hargita megyei utak beruházásaira elkülönített összeg, a megyei tanácson kívül álló okok miatt, minden alkalommal kevesebb, a megyei utak hálózata összhossza pedig 850 kilométer (az országutaké ennek csaknem a fele). – a megyei költségvetéssel nehéz ekkora úthálózatot rövid időn belül leaszfaltozni, de ennek ellenére a megyei tanács munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy a legjobb műszaki megoldásokat alkalmazva, idővel minden megyeiútszakaszon aszfalt legyen.

Írta: Laura Siklódi