menu Főoldal
Hírek

Tájékoztatott a megye elnök

Laura Siklódi | 2020-05-21

657-re emelkedett Maros megyében a koronavírussal fertőzöttek száma és még mindig csak maximálisan 8 személy vehet rész bárminemű családi rendezvényen – derültek ki az előbbi információk Péter Ferenc kedd délutáni online tájékoztatójából.

Maros megyében jelenleg 463 személy gyógyult ki a fertőzésből ebből 82-en múlt kedd óta. Az elhunytak száma 62-re emelkedett. A megyében 390-en vannak intézményes karanténban és 1357-en házi elkülönítésben. Péter Ferenc a heti friss adatok ismertetése után néhány jó hírrel is szolgált.

A vészhelyzeti állapot némi enyhítéssel is jár, ami az óvintézkedéseket illeti, így hétfőtől a településeken belül nem szükséges a saját felelősségre írt nyilatkozatok kitöltése, valamint a metropolisz övezetekhez tartozó települések között sem szükséges a nyomtatvány. Ez azt jelenti, hogy Marosvásárhely 30 kilométeres körzetében szabadon közlekedhetnek a lakosok. A repülőjáratok még mindig korlátozva vannak, egyelőre csak a budapesti járatok működnek. A tegnapi tájékoztatón megszólalt Csép Éva Andrea a munkaügyi és szociális bizottság titkára is, aki többek között a technikai munkanélküliséggel kapcsolatos főbb tudnivalókról számolt be.

Ezentúl is tilos a szabadtéri összejövetelek, rendezvények és koncertek megtartása, a zárt térben pedig továbbra sem szabad kultúrális, tudományos vagy akár művészeti jellegű tevékenységet lebonyolítani. Azonban hétfőtől a törvény megengedi a múzeumok és könyvtárak működését, utóbbinál csak kölcsönözni lehet, az olvasó termek továbbra is zárva maradnak.

Írta: Laura Siklódi