menu Főoldal
Hírek

Szovátára érkezett a Bolyai-kiállítás

Andrea Benedek | 2024-01-09

A Domokos Kázmér Szakközépiskolában mutatták be a Bolyairól szóló kiállítást, január 16-ig lehet látogatni. 

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság javaslatára a tavalyi esztendőt az UNESCO Bolyai emlékévnek nyilvánította: Bolyai János híres „temesvári levelének” 200. évfordulójára, a nemeuklidészi geometria felfedezésére emlékezve. Ennek apropóján dr. Kása Zoltán informatikus, a Sapientia EMTE professzora összegyűjtött egy kiállításra elegendő anyagokat, amely most Szovátán is megtekinthető a Domokos Kázmér Szakközépiskolában. A tárlat a Semmiből egy új világot teremtettem! címet kapta, utalva a matematikus nagy felfedezésére. A kiállítást a csíkszeredai és marosvásárhelyi kampuszokon is megtekinthették az érdeklődők. 

A kiállításmegnyitó keretében Dr. Kása Zoltán egy előadást is tartott Bolyai János életéről és munkásságáról a megjelenteknek, illetve elhozott több mint ötven kiadványt, amelyek szintén Bólyai János, illetve édesapja, Bólyai Farkas a matematika terén elért eredményeiről szólnak, ezeket is meg lehetett tekinteni.

A szovátai esemény ötletgazdája Burus Siklódi Botond volt, az RMPSZ elnöke, aki elmondta, hogy számukra is fontos, hogy az emlékév kapcsán a felfedező munkásságára megemlékezzenek, terjesszék munkáját. A Dk igazgatója azt emelte ki, hogy rendkívül örül ennek a tárlatnak, hiszen nagyon sok irodalmi, művészeti kiállítást lehet megtekinteni, de a reál témakörök szakembereiről csak kevés bemutató születik. Ugyanakkor más iskoláknak is ajánlotta, látogassanak el a díszterembe és tekintsék meg a Bolyairól szóló kiállítást.

A kiállítás anyaga január 16-ig marad Szovátán.

 

 

Írta: Andrea Benedek