menu Főoldal
Hírek

Szováta a kis magyar világ idején

Andrea Benedek | 2023-11-08

Szovátát központba állító, második világháborús eseményeket feltáró előadást tartottak november 8-án a helyi unitárius templomban. Dr. Nagy József történész az 1940 és 44 közötti eseményekről beszélt a megjelenteknek, sok helyi adattal kiegészítve azt. Mint kiderült a történész tizennégy éve foglalkozik a székelység második világháborús eseményeivel.

Az előadás során arra is fényderült, hogy 1993-ban kiképzőtábort létesítettek Szovátán és a rá következő évben több ezer fiatalt képeztek ki itt, mindemellett írni és olvasni tanították őket, illetve orvosi ellátásban is részesültek. A második világháború ideje alatt a fürdőváros lakói szolgáltak a 23. határvadász-zászlóaljban, a 20. székely határőr zászlóaljban, itt többnyire öregek és fiatalok voltak, valamint a 27. székely könnyű hadosztályban. Később, az auschwitzi deportálás során mintegy 130 szovátai zsidót deportáltak koncentrációs táborba.

A kétórás, könyvbemutatóval egybekötött előadás láthatóan elnyerte az érdeklődők tetszését, sok kérdést feltettek az előadónak, illetve személyes megjegyzésekkel is kiegészítették a hallottakat.

A szovátai unitárius templom gyakran szokott helyet adni történelmi, olykor más témájú előadásoknak, ezek minden esetben ingyenesek és azok is maradnak, mondta el Benedek Csongor lelkész a bemutató végén.

Írta: Andrea Benedek