menu Főoldal
Hírek

Szimulátorokkal gazdagodott az autószerelő tanműhely

Andrea Benedek | 2024-01-15

Digitális eszközökkel szerelik fel a nyárádszeredai tanintézményeket. A projektnek egy része már megvalósult, a Bocskai István Elméleti Líceumhoz tartozó autószerelő tanműhelybe már megérkeztek a szimulátorok, szám szerint hat darab, ezek segítségével gyakorolhatják a vezetést a jogosítvány megszerzésére pályázó diákok. A projekt részeként sportfelszerelésekre és informatikához kapcsolódó eszközök beszerzésére is tettek le pályázatot.

Az iskolák digitalizációs projektje öt közbeszerzés révén valósul meg, ebből kettőnek akkora az értéke, hogy direkt közbeszerzéssel is meg lehet oldani. Egyik közbeszerzés már megvalósult, megvásárolták a szimulációs eszközöket, egy másik folyamatban van, következnek a másik három közbeszerzési léptéknek a kiírása, mondta el a polgármester.  A projekt egyaránt érinti a Deák Farkas Általános Iskolát és a Bocskai István Elméleti Líceumot, a kiírás megengedte, hogy a nyárádmenti város mindkét tanintézményét felszereljék.

Az öt közbeszerzésnek az összértéke 4 millió 177 ezer lej, a projekt lebonyolítója az önkormányzat. Tóth Sándor nyárádszeredai elöljáró bízik abba, hogy 2023-as 2024-es   iskolai évbe mindent be tudnak szerezni, hogy szeptembertől tudják használni az eszközöket a diákok és pedagógusok.

A tanműhelyben található szimulációs eszközöket az autómechanika szakosztályban tanuló diákok használják, akik utolsó évben, vagyis tizenegyedik osztályban egy külön tantárgy keretében tanulják a kreszt. Megtudtuk, az iskola anyagilag is támogatja a tanulók jogosítványhoz jutását, az oktatás díjának felét a tanintézmény fedezni, a fennmaradó részt a 18 évet betöltött diák családja kell kifizesse. Ezt a lehetőséget sokan kihasználják. A három évfolyamon jelenleg közel 40 diák tanul.

 

 

Írta: Andrea Benedek