menu Főoldal
Hírek

Szent Antal búcsú a bekecsi kápolnánál

Laura Siklódi | 2020-06-16

Június 13-án búcsút tartottak a bekecsi kápolnánál Páduai Szent Antalra emlékezve. Az ünnepi szentmisét Balla Imre, marosvásárhelyi segédlelkész celebrálta.

A szentek seregének egyik legtiszteltebb, legnépszerűbb alakjára, Páduai Szent Antalra emlékeztek szombaton a bekecsi kápolnánál. A portugál származású ferences rendi teológus azok közé tartozott, akik missziós küldetést kaptak Krisztustól, hogy menjenek és hirdessék az evangéliumot szerte a világban. Az emberek határozott és ismételt követelésére IX. Gergely pápa már tizenegy hónappal halála után szentté avatta. A szegények védőszentje lett, így a katolikus templomokban a szobra előtt található persely a rászorulók számára felajánlott adományok gyűjtésére szolgál.

A búcsún a környező települések lelki vezetői is részt vettek. Az ünnepi szentmisét Balla Imre, marosvásárhelyi segédlelkész celebrálta, a szent beszédet pedig Kovács Péter, székelykeresztúri plébános tartotta.

A hevesen váltakozó időjárási körülmények ellenére sokan kilátogattak a Bekecs tetőre. A búcsú résztvevői rendszerint a felső-nyárádmenti, bekecsalji településekről érkeznek, ez idén sem volt másként, a többség szovátai volt. A koronavírus megfékezése érdekében hozott óvintézkedések miatt a szertartást ezúttal a kápolna mellett, szabadtéren tartották.

 

 

Írta: Laura Siklódi