menu Főoldal
Hírek

Rongálás a Szent hegyen

Laura Siklódi | 2020-06-10
Rongálás a Szent hegyen

A székelyek Szent Hegyén, a Madarasi Hargitán valakik egy vasárnapi Facebook bejegyzés és a megye elnök videóüzenete szerint számos keresztet, kopjafát és zarándok emléket megrongáltak és letörtek. Borboly Csaba videóüzenetben kért segítséget a lakosoktól, hogy minél hamarabb kézre kerülhessenek a tettesek.

„Az alábbi képek, amelyekhez megjegyzéseket is fűzök, a Madarasi-Hargitán készültek, ma délután. Azon gondolkodom, ki és milyen okból kifolyólag tette azt, amit tett, mégis nagyon el vagyok keseredve. Nem azért, mert a hegyek végtelen látványa nem lenne lélegzetelállító; dehogy. Azért, mert nemzeti és vallási jelképek hevertek a kövek közt, egy halomban, összetörve. – tette közzé bejegyzését vasárnap délután Sántha Kriszta Hanna a Hanna Firkál felhasználó név alatt számos képpel csatolva. Az esetről a megye elnök is hamar értesült és felhívó videóüzenetet tett közzé.

A halomba hordott emléktárgyakat, kopjafákat és kereszteket a kezdetben azt gondolták a megtalálók, hogy régi korhadt fadarabok és emlékek, de hamar kiderült, hogy a vandalizmust elkövetők munkája volt, ugyanis tavalyi és egészen friss keresztek is hevertek széttörve a földön.

Össze kell fognunk, hogy ez többet ne forduljon elő, kérem, akinek bármilyen hasznosítható információja van, azt közölje – tette hozzá a megyeelnök.

Írta: Laura Siklódi