menu Főoldal
Hírek

Rendkívüli zenei esemény Sóváradon  

Andrea Benedek | 2024-01-28

Orgonamuzsika és templomi ének címmel tartottak orgonakoncertet január 27-én Sóváradon. Mint kiderült tavaly év végén találkozott Tóth Árpád alpolgármester György Levente operaénekessel, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia igazgatójával, akkor invitálta meg, hogy egyik alkalommal látogasson el a Maros megyei településre és kápráztassa el énekhangjával a közösséget. A nemzetközileg is elismert előadót Máthé Péter orgonaművész kísérte el. A sóváradi közönség híres templomi áriákat hallott magyar, olasz, angol, latin és német nyelven.

„Ezeket a kamara jellegű koncerteket nemrég kezdtem el, kisebb együttesekkel, de szeretném itt is elkezdeni ezeket a családias hangulatú templomi hangversenyeket, aminek nagy hagyománya van Svájcban és Németországban, hiszen szívesebben eljönnek így hétvégén, szombat este vagy vasárnap este egy ilyen eseményre az ott lakók, mintsem egy sorozatba bekapcsolódjanak a tévé kényernyők előtt. Ez egy kis különbség az itteni szokásokhoz kialakítva” – mondta el a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vezetője a koncertet követően. Hozzátette a Maros Megye Tanácsa alintézménye évadonként 110 koncertet tervez, ez 2024-ben sem lesz másként. Az idei év egyik kiemelkedő eseménye lesz, hogy Bécsben is fel fognak lépni a marosvásárhelyi művészek novemberben. Ez azért is rendhagyó, mert 75 éves fennállása óta még nem jutottak Bécsbe.

György Levente tíz éven keresztül Svájcban élt, 2001 és 2011 között több mint ezer templomban énekelt, ezt követően Németországban folytatta karrierjét, ahol egy évtized alatt 60 operaszerepet énekelt el. Nemrég hazaköltözött, két és fél éve a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniát igazgatója.

 

 

Írta: Andrea Benedek