menu Főoldal
Hírek

Őrtüzet gyújtottak Szovátán is

Andrea Benedek | 2023-10-29

2015-ben gyújtottak először őrtüzeket azzal a céllal, hogy kijelöljék, láthatóvá tegyék Székelyföld határait, amelyek egyben nyelvi, kulturális határok is. Azóta minden év októberében az utolsó vasárnapon szervez őrtűzgyújtást az SZNT, idén több mint száz település hívta fel a figyelmet a székelyföldi autonómiaigényre. Ezt az akaratot a jog eszközével lehet kivívni, és ennek elengedhetetlen feltétele a biztonság és a béke, üzenik a kezdeményezők ezzel a megmozdulással is. Székelyföld Autonómiájának Napján, idén október 29-én, vasárnap délelőtt templomokban imádkoztak, este 17:30 órakor pedig egyszerre lobbantak fel Székelyföldön az őrtüzek lángjai, Szovátán is a római katolikus templom és a Domokos Kázmér Iskola közötti területre gyülekeztek az érdeklődők.

A szovátai eseményen közel félszázan vettek részt a városból, a történelmi egyházak képviselői is tolmácsolták az isteni üzenetet, megosztották ünnepi gondolataikat.

A béke őrtüzei környékünkön is mozgósították a székely közösségeket. Az ünnepi beszédeket követően meggyújtották az őrtüzet, majd zárásként a magyar és székely himnuszt énekelték el a résztvevők.

Írta: Andrea Benedek