menu Főoldal
Hírek

Nehéz helyzetben az egyházak

Laura Siklódi | 2020-05-06
Nehéz helyzetben az egyházak

A koronavírus-járvány az egyházakat is nehéz helyzetbe hozta. A kialakult szükségállapotban szünetelnek az egyházi alkalmak, istentiszteletek, áhítatok, ifjúsági foglalkozások. Egyik hétről a másikra minden megváltozott. Március 15-én még részt vehettek a hívek az istentiszteleteken, az azt követő vasárnap azonban már bezártak a templomok. A hívek mindegy másfél hónapja nem találkoztak személyesen lelkipásztoraikkal. Ez az időszak nemcsak jelentős lelki, hanem gazdasági terhekkel is jár az egyházak számára.

A járvány okozta helyzet mindannyiunkat arra ösztönöz, hogy megvizsgáljuk magunkat, környezetünket, felismerjük hibáinkat és ha kell, akkor változtassunk azokon. Akarva akaratlanul, de mindannyiunk élete átalakult, egyre inkább értékeljük a jó dolgokat is, melyek körülvettek bennünket, csak épp nem ismertük fel azokat – a szeretteinkkel való találkozások, egy-egy baráti ölelés, ezek mindennapjaink részei voltak. A koronavírus-járvány rányomta bélyegét az összes közösségi rendezvényre, melyek még egy jó ideig szünetelni fognak. Sokak számára az egyházi alkalmak, istentiszteletek jelentették a kikapcsolódást, a lelki feltöltődést, bár ezek nem szűntek meg, csupán átalakultak. Isten igéjét most az interneten és televízión keresztül hallgathatják meg a hívek. Ez azonban nem ér fel a személyes találkozás örömével. A koronavírus-járvány nem csak lelki teherrel jár, anyagi gondokat is okoz. A nehéz időszak, új módszereket szül. A gyülekezeteket érintő gazdasági nehézségekkel is foglalkozni kell. Ma már számtalan lehetőség van arra, hogy az egyházi járulékot befizessük, vagy az adományokat személyes találkozás nélkül eljuttassuk, akár elektronikusan, bankszámlára utalva.

A banki átutalás a legegyszerűbb módja az adományok eljuttatásának, ebben az időszakban érdemes erre is rámutatni, és megismertetni ezt a lehetőséget.

A szovátai református egyházközség kérésre közzétette a gyülekezet bankszámlaszámját, ahová a perselypénzt, adományokat, egyházfenntartói járulékot lehet utalni.

 

Írta: Laura Siklódi