menu Főoldal
Hírek

Moduláris kórházat alakítanak ki Marosvásárhelyen

Laura Siklódi | 2020-04-28

Koronavírusos betegeket ellátó kórházzá alakítják át a marosvásárhelyi orvosi egyetem sportcsarnokát, a beruházás finanszírozását rendkívüli ülésen hagyta jóvá a Maros Megyei Tanács.

Április 24-én rendkívüli ülést tartott a Maros Megyei Tanács, melyen 1 031 000 lejt utalt a Marosvásárhely Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházának, hogy átalakítsa a marosvásárhelyi orvosi egyetem sportcsarnokát koronavírussal fertőzötteket ellátó kórházzá. Az új moduláris kórház adminisztrálásáért nem a megyei kórház, hanem az Egészségügyi Minisztériumhoz tartozó sürgősségi kórház fog felelni.
„Jelenleg a Gheorghe Marinescu utcában található kórházépületben, ahol a koronavírusos betegeket kezelik, még vannak bőven szabad helyek. Ettől függetlenül fontosnak tartottuk, hogy előkészítsünk más, alternatív helyszínt is a betegek kezelésére arra az esetre, ha megnövekszik a betegek száma, és a kórháznak már nem lesz kapacitása több koronavírussal fertőzött személyt fogadni. A Maros Megyei Vészhelyzeti Bizottság döntött arról, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem sportcsarnoka legyen átalakítva moduláris kórházzá a koronavírusos betegek számára. A Maros Megyei Tanács pénzügyileg támogatja a projekt megvalósítását, a munkálatok koordinálása és kivitelezése a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház feladata” – emelte ki Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. A moduláris kórház 90 ágyat foglal majd magában, ahol azokat a koronavírusos betegeket fogják kezelni, akik enyhe és közepesen súlyos tüneteket mutatnak, illetve azokat a fertőzött személyeket, akik tünetmentesek. A tanácsülésen a Maros Megyei Klinikai Kórház költségvetését is kiegészítették 66 000 lejjel, amely adományokból származik, és védőfelszerelések vásárlására fordíthatja a kórház. A 8. sz. katonai rendelet előírásainak megfelelően a megyei önkormányzat szálláshelyet és napi 3 étkezést biztosít kérésre azoknak az egészségügyi alkalmazottaknak, akik a koronavírusos betegeket kezelik és a szolgálati idejük alatt nem akarnak hazamenni a családjukhoz. Jelenleg Marosvásárhelyen 180 egészségügyi dolgozó számára biztosít a megyei tanács szállást és étkezést, akik mind a Maros Megyei Klinikai Kórház alkalmazottai. A költségek fedezésére a rendkívüli ülésen 1.700.000 lejt különített el a megyei önkormányzat. – tájékoztat a Maros Megyei Tanács sajtóirodája.

Írta: Laura Siklódi