menu Főoldal
Hírek

Moduláris kórház Csíksomlyón

Laura Siklódi | 2020-05-01

Elkészült a moduláris kórház a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának szomszédságában, Csíksomlyón. A megvalósítás az érintett közintézmények és a támogatók példamutató összefogásának köszönhetően jöhetett létre. Az egyelőre tíz ággyal felszerelt konténerkórház megépítése és felszerelése egy újabb igazi kaláka eredménye, fogalmazott Borboly Csaba, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke. A létesítményt április 28-án sajtótájékoztatón mutatták be az elöljárók.

A moduláris kórház megépítésére azért volt szükség, hogy bővíteni tudják az ágyak számát a fertőző betegségeket kezelő osztályon, illetve hogy felkészüljenek az esetleges nagyobb számban koronavírussal fertőzöttek ellátására. A létesítmény nyolc konténerből áll, ebből hetet építettek egybe, ahol a koronavírussal fertőzötteket kezelik, a nyolcadik pedig az öltöző az orvosoknak. A konténerkórházat felszerelték orvosi felszerelésekkel: kórházi ágyakkal, éjjeli szekrénnyel, infúzióadagoló készülékkel, élettani funkciókat ellenőrző monitorral, EKG-készülékkel, defibrillátorral. Légkondicionáló és elektromos fűtés is található a létesítményben, a fürdőszobák is teljesen felszereltek. A nyolc konténer összesen 245 ezer lejbe került, felét a megyei tanács vásárolta meg, másik felét a megyei sürgősségi kórház a megyei tanács által kiutalt finanszírozásból.

„A betegek biztonságosabb ellátását, a gyorsabb felépülést segíti a megépített moduláris kórház. Három hét alatt sikerült felépíteni a konténerkórházat, amely jelenleg tíz ággyal van felszerelve. Biztonságos Hargita megyéért dolgozunk, hogy fiataljainknak jövőképet és az itthon maradásra lehetőségeket biztosítsunk. Ezért többek között az a feladatunk, hogy a szakembereket segítsük. Az érintett közintézmények ez alkalommal is kiválóan együttműködtek, egy újabb igazi kaláka eredménye a beruházás. Köszönet Szász Zsolt tervezőnek az önkéntes munkáért, illetve a kórház és a megyei tanács munkatársainak, akik fáradhatatlanul dolgoztak a konténerkórház megépítéséért” – nyilatkozta Borboly Csaba.

A föld felszínén a moduláris elemekből való építkezés nem engedélyköteles, mivel ehhez nem kell alapot ásni. Továbbá a föld felszínétől 20 cm-re, néhány méteren keresztül bevezették a vízvezetéket és a villanyvezetéket, ezért erre időben, még az építkezés alatt elindították az engedélyezési folyamatot. Rendkívüli helyzetben a törvény lehetőséget ad arra, hogy a munkálatokkal párhuzamosan történjen az engedélyeztetés, hangsúlyozta a megyeelnök.

Írta: Laura Siklódi