menu Főoldal
Hírek

Maszkot fel!

Laura Siklódi | 2020-05-14
Maszkot fel!

Kötelező lesz május 15-től a védőmaszkok használata a tömegközlekedési járműveken, üzletekben, munkahelyen és minden zárt térben. Az orrot és a szájat teljesen takarnia kell. Ha valaki nem viseli az említett védőeszközöket és tüsszent, bűnügyi eljárást lehet indítani ellene – nyilatkozta Marcel Vela belügyminiszter kedd délelőtti interjújában.

Ha valakit meglátunk tüsszenteni és nem visel maszkot, lehet hívni a 112-es sürgősségi segélyvonal számát és bűnügyi eljárás indulhat ellene – hangzott el a belügyminisztertől a Youtube-on adott interjújában. Minden olyan védőeszköz, amely eltakarja az orrunkat és a szánkat valamennyire megvédi használóját a fertőzéstől, vagy attól hogy, fertőzzön. Az egyszerű maszkokkal, amilyen például a sebészeti maszk, elsősorban másokat védünk meg, és ha ezeket mindenki viseli, egymást kölcsönösen már jóval hatékonyabban meg tudjuk óvni a vírustól. – olvasható a Maszol.ro cikkében. A szövetből készült mosható és vasalható típusok is megfelelnek a célnak. A megfelelő maszkviseléssel kapcsolatosan Sergiu Sîngeorzan epidemiológus főorvos egy videóban adott hasznos tanácsokat.

Az előbb említett szövet maszkokból található meg a legtöbb jelenleg a piacon. Nem kell attól tartani, hogy nem fér majd hozzá valaki, vagy hogy kifogy az országos készlet, ugyanis már 23-ra nőtt a maszkokat hivatalosan is gyártó vállalkozások száma – nyilatkozta a hét elején Ludovic Orban miniszterelnök. A sokak által emlegetett FFP maszkok, azaz a félálarcok jobban zárnak, mint a sebészeti vagy szövetből készült társaik, ezek mögé ugyanis szűrés nélküli levegő nem áramlik be, viszont ebből adódóan sokkal nehezebb a légzés benne, idő kell amíg viselője megszokja.
A félálarcokat szűrőképessége szerint három védelmi osztályba sorolják: FFP1, FFP2, FFP3. Értelemszerűen az FFP3-as típusú maszkok nyújtanak a legnagyobb biztonságot.

Maszkból jelenleg nincs hiány, de a kesztyű használata is ajánlott. Az orvos szerint a folyamatos kézmosás és fertőtlenítés ugyanolyan fontossággal bír, akárcsak a maszk használata, vagy a zsúfolt terek kerülése. A védőeszközök használatáról szóló végleges törvényekről még beszámol a Híradónk.

Írta: Laura Siklódi