menu Főoldal
Hírek

Márton-napi adománygyűjtés

Andrea Benedek | 2023-11-06

Az idei évben is sor került a szovátai S. Ilyés Lajos Általános Iskola vezetősége és a Szovátai Népi Játszóház által arra a jótékonysági akcióra, amelynek keretében a Márton napi szokásoknak megfelelve adományokat gyűjtenek. E nemes gesztussal a diákok információt szereznek Szent Márton püspökről, segítőkészségéről, példamutató életéről, és egyben arra is nevelik a gyermekeket, hogy figyeljünk oda egymásra, a rászorulókra, a szerényebb környezetben élő társainkra is. A kezdeményezés így tehát tanít és segít egyben.

Az egész tanintézményben egy héten keresztül gyűjtötték a felajánlásokat, csomagok alapélelmiszereket, valamint tisztálkodási- és tisztítószereket tartalmazhattak. Az adományokat a helyi gyermekotthonok kapták meg, amelyeket a tanulók segítségével szállítottak el. Az otthonokban élők nagyon örültek az ajándékoknak.

Természetesen a Márton-napi felvonulás sem maradhatott el, amelyen a bölcsődé, óvodás korosztály szüleikkel együtt vonult fel a SIL sportcsarnokától indulva az önkormányzat udvaráig. A szebbnél szebb Márton-napi lámpások világították az utat, majd a helyszínre érkezve tábortűz fogadta a több százas tömeget. A Népi Játszóház és a Tücsökraj Népi Zenekar együtt adta elő a megtanult, tematikus mondókákat, énekeket, majd meleg tea és finom falatok vártak a résztvevőkre. 

Írta: Andrea Benedek