menu Főoldal
Hírek

Már 20 európai ország korlátozza a román állampolgárok beutazását

Ábrahám Szilárd | 2020-07-14

Vasárnap húszra nőtt azoknak az európai országoknak a száma, amelyek valamilyen formában korlátozzák a Romániából történő beutazást, ebből 14 ország az Európai Unió tagja. Legutóbb Magyarország vezetett be korlátozásokat Romániával szemben, az aktuális szabályokról és intézkedésekről Hargita Megye Tanácsának alelnöke számolt be Híradónknak.

Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Moldovai Köztársaság, Montenegró, Nagy-Britannia, Norvégia, Szlovákia és Szlovénia azok az országok, amelyek valamilyen korlátozásokat vezettek be a romániai állampolgárokkal szemben. A legtöbb kérdést a Magyarországra való beutazás váltotta ki az emberekben, ott ugyanis július 15-től új rendelkezések lépnek érvénybe.

A zöld kategóriákba tartozóknál szabad a belépés, a sárga és vörös jelzésűekből érkezőket azonban ismét karanténba zárják. Itt eltérés van a magyarok és hozzátartozóik, valamint a külföldi állampolgárok között.

A vörös jelzésű országokból nem utazhatnak be nem magyar állampolgárok. A magyar állampolgárok és azok hozzátartozói beutazhatnak, ugyanazon szabályok mellett, mint a sárga jelzésű országok esetében. A szezonmunkásokra is eltérő szabályok érvényesek. Eszerint a szomszédos államokból érkező agrárágazatban dolgozók csak az erre a célra kijelölt és a rendőrség honlapján közzétett határátkelőhelyen, csoportosan léphetnek be Magyarország területére. A határátlépésről a munkáltatónak 48 órával előtte tájékoztatniuk kell az illetékes határrendészetet, a dolgozóknak pedig át kell esniük az egészségügyi vizsgálaton, ahol nem merülhet fel a COVID-19 fertőzés gyanúja.

Írta: Ábrahám Szilárd