menu Főoldal
Hírek

Május 15-ig mindenki maradjon otthon

Laura Siklódi | 2020-04-24

A kormány feladata a mezőgazdaságot, a nagy infrastruktúrát, a közberuházásokat megfinanszírozni. Így sokkal hamarabb helyreállhat az élet. De nekünk is van feladatunk: fegyelmezetteknek kell lennünk, és be kell tartanunk a szabályokat. Legyünk türelmesek, vigyázzunk egymásra, maradjunk otthon, próbáljuk lassítani a járvány terjedését! – fogalmaz Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

“Ezek között a területek között ott van a mezőgazdaság is. Ha a mezőgazdaságot, ha a nagy infrastruktúrát, ha a közberuházásokat most néhány 10 milliárd euróval meg tudná finanszírozni – persze, kölcsönből, mert nincsen tartaléka Romániának -, akkor azt hiszem, hogy sokkal hamarabb helyreállhatna az élet, és lehetőség lenne arra, hogy a nyár folyamán, a nyár elejétől kezdődően normális, megszokott, járvány előtti életet éljünk. Bár nem lesz ez olyan természetesen, mint a járvány előtt, ezt is hozzá kell tenni. Attól függ, hogy mi lesz a következő 2-3 hétben, mert az emberek türelmetlenek, az emberek nem hiszik, hogy minden egyes rendelkezés – éppen az összevissza beszéd miatt – helyénvaló, és természetesen azt várják, hogy határozott lépéseket tegyen a kormányzat, mielőbb, hogy elkezdhessék az életet.” – mondta a szövetség elnöke.

Visszatérve az államfő tegnapi bejelentésére, az iskolai tevékenység újrakezdésével kapcsolatosan az államelnök azt nyilatkozta, még folyamatban vannak a tárgyalások ezen a téren az oktatásért felelős szakemberekkel. Klaus Iohannis továbbá elmondta, hosszú időnek kell még eltelnie, amíg életünk visszatér a normális kerékvágásba. Továbbra is tilos lesz például a nagy tömegeket vonzó rendezvények szervezése is..

Írta: Laura Siklódi