menu Főoldal
Hírek

Ma éjfélig gyűjtik az aláírásokat

Laura Siklódi | 2020-05-08
Ma éjfélig gyűjtik az aláírásokat

Hét országból összesen egymillió uniós polgárnak kellene aláírnia azt a polgári kezdeményezést, amelyet a Székely Nemzeti Tanács indított el azzal a céllal, hogy az EU-tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei pályázhassanak alanyi jogon uniós támogatásokra. Az utóbbi időben a koronavírus járvány igencsak megnehezítette az akciót, az aláírásgyűjtést az online térben folytatták a szervezők.

Tavaly május 7-én indította el a Székely Nemzeti Tanács azt a polgári kezdeményést, amelynek célja, hogy Brüsszel közvetlenül támogathassa a nemzeti régiókat anyagilag az EU kohéziós pénzforrásaiból. A szervezet hét országból mintegy egymillió aláírást összegyűjtését tűzte ki, a határidő pontosan ma éjfélkor jár le.

Az utóbbi időben a koronavírus járvány igencsak megnehezítette a papír alapú aláírásgyűjtést, így a szervezők úgy döntöttek, hogy az online térben folytatják a kezdeményezést.

Ha ma éjfélig meg is lesz az egymillió aláírás, az még nem biztos, hogy elég a sikerhez, ugyanis a polgári kezdeményezésnek van egy olyan kritériuma, miszerint mind a hét kiválasztott európai uniós tagállam kell teljesítse az előírt küszöbértéket. Forrásaink szerint eddig csak három országban teljesültek a népességarányos minimumok, többek között hazánkban, Magyarországon illetve Szlovákiában.

 

Írta: Laura Siklódi