menu Főoldal
Hírek

Közeledik a nemzeti összetartozás napja

Laura Siklódi | 2020-06-03
Közeledik a nemzeti összetartozás napja

Centenáriumi évfordulóra emlékezhetünk csütörtökön, ugyanis június 4-én 1920-ban írták alá a trianoni békeszerződést. Amíg Románia számára ez ünnepnap a megnövekedett országhatárok miatt, addig a Kárpát-medencei magyarság számára ez egy szomorú emléknap lesz a következő 100 évben is. Csütörtökön több településen is koszorúkat helyeznek el a háborús emlékműveknél, valamint a magyarlakta vidékeken délután 16.30 perckor megkongatják a harangokat.

Ugyan újabb hivatalos ünnepnapja van idéntől Romániának, de az erdélyi magyarság keserű szájízzel fogadta a törvénytervezetet, ami alapján a trianoni békeszerződés 100. évfordulóját lehet ünnepelni. A Kárpát-medencei magyarság számára ez egy fekete nap a történelmükben. Szíjjártó Péter külügyminiszter múlt heti látogatása során is úgy fogalmazott, hogy ez a nap a magyarságnak szomorúságra ad okot. Ünnepelni nem fognak, de megemlékezni meg kell.

Számos településen jelezték, hogy kívánnak élni a lehetőséggel és a fél ötös templomi harangszó mellett néhány helyen elhelyezik a kegyelet koszorúit.

A múlt nélkül nincs jövő, a jövőnk egyik biztosítéka pedig a kultúránk de ez nincs ha nincs emlékezés, tehát ilyen meghatározó dátumokra, mint június 4-e emlékezni kell – mesélte Engi Albert. Szovátán a Fekete Medve szálló előtt lesz koszorúzás.

Írta: Laura Siklódi