menu Főoldal
Hírek

Kevesebb a turista Szovátán

Ábrahám Szilárd | 2020-07-16

A koronavírus-járvány egy időre megállította az erdélyi turizmust. A megyei statisztikai hivatalok előzetes adataiból az Erdélystat által készített összesítés szerint 2019 novembere és 2020 márciusa között az Erdélybe érkező vendégek száma mint egy 14 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig több mint 13 százalékkal csökkent. Szovátán is kevesebb a turista.

Az erdélyi kereskedelmi szálláshelyekre 1,7 millió vendég érkezett a vizsgált időszakban, ők 3,5 millió vendégéjszakát töltöttek el. Erdély a romániai turisták és vendégéjszakák közel felét adta. A csökkenés az országos átlaghoz hasonló, és elsősorban a koronavírus-járvány által meghatározott februári és márciusi hónapokban tapasztalt visszaeséssel magyarázható. A visszaesés a két magyar többségű székely megyét is érintette, viszont az erdélyi átlagnál kisebb mértékben, ugyanis 10,4 százalékkal kevesebb érkezett Hargita és Kovászna megye kereskedelmi szálláshelyeire, és a vendégéjszakák száma is csak 4,7 százalékkal csökkent. Amíg Hargita megyében az országos átlagnál nagyobb mértékben csökkent a turistaforgalom, addig Kovászna megyében összességében a koronavírus-járvány okozta visszaeséssel együtt is növekedni tudott, ami a járvány előtti időszak kimagasló, 20% fölötti növekedésének köszönhető. Bár most már elindult a turistaszezon, de az már most látszik, hogy ebben az évben közel sem lesz annyi vendég, mint máskor. Maros megyében is jelentős a visszaesés. Szováta sincs könnyű helyzetben, Híradónk stábja a fürdőváros Turisztikai Információs és Népszerűsítő Központ munkatársát kereste fel ez ügyben.

A fürdővárosban is beindult a Medve-tói strandszezon, múlt héttől a Szováta-Vármező közötti nosztalgiavonat is várja az ide látogatókat és elkezdődtek a fürdőtelepi szórakoztató programok is.

A koronavírus-járvány miatt most különösen nehéz helyzetben vannak azok a vendégfogadó egységek, amelyek a külföldi látogatókból éltek meg.

Írta: Ábrahám Szilárd