menu Főoldal
Hírek

Jók a tapasztalatok az olajbegyűjtőnél

Andrea Benedek | 2023-12-30

 Egy éve nyílt meg az önkéntes olajbegyűjtő központ Szovátán, a működtető szerint volt értelme.

Egy éve, hogy olajbegyűjtő központ nyílt Szovátán. A kezdeményezés célja az volt, hogy a városlakók ahelyett, hogy a lefolyókba, vécékagylóba, vagy a szemetesekbe öltenék a már nem használt ételajakat, gyűjtsék össze ezeket műanyag vagy pet palackokba, és vigyék el egy külön, erre a célra kialakított létesítménybe, óvva és figyelve ezáltal a környezetre. 

Kiönteni több okból sem szabad az étolajat, egyrészt azért, mert a lefolyóban a csővezetékek falára rakódik és dugulást okoz, másrész a háztartási szemétbe öntve nehezen lebomló, szennyező anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban, nem utolsó sorban élővizekbe kerülve, a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Minél több emberben tudatosul mindez, annál többen figyelnek a környezetükre. Az látszik, hogy van igény a központra, az emberek elviszik az összegyűjtött olajokat.

A téli program szerint reggel nyolc és este nyolc között nyitva a központ, tavasztól őszig éjjel-nappali program van érvényben. Jelenleg a téli nyitva tartás működik, a megadott időintervallumban lehet az összegyűjtött olajokat leadni.

Írta: Andrea Benedek