menu Főoldal
Hírek

Ismét van magyar felirat a községházán

Laura Siklódi | 2020-06-04
Ismét van magyar felirat a községházán

2019 októberében Parajd község Polgármesteri Hivatalának vezetősége kénytelen volt levenni a magyar feliratot a községháza épületéről, miután Dan Tănasă blogger a Méltóságért Európában Polgári Egyesület nevében sorra indított pereket a magyar szimbólumok használata miatt. Tegnap más formában ugyan, de ismét felkerült a magyar felirat a román mellé.

A magyarellenes megnyilvánulásairól, illetve a nemzeti szimbólumok használata miatt indított perekről ismert Dan Tănasă blogger, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület vezetője az oka annak, hogy tavaly óta eltűnt a községháza felirat a parajdi polgármesteri hivatal épületéről. Sóvidéken nem ez az egyetlen önkormányzat, amely áldozatul esett a hírhedt blogger tevékenységének.

Tegnap, június 2-án más megfogalmazásban ugyan, de ismét felkerült a magyar felirat a román mellé, közölte a jó hírt a községvezető. Ezentúl a polgármesteri hivatal megnevezés olvasható közvetlenül a primăria szó alatt. Az elöljáró hozzátette, a székely zászló ügyében nincsen változás, azt továbbra sem használják, de az árbocot meghagyták üresen, hogy jelezze, valamikor itt a magyarok számára egy igen értékes szimbólum kapott helyet.

„Én azért hiszem, hogy egyszer eljön az idő, hogy békésen ugyanitt, ugyanebben az országban lehetséges lesz, hogy használjuk a szimbólumainkat, zászlóinkat, anyanyelvünket, hiszen ez a jövő, a békés egymás mellett élés úgy, hogy egymást kölcsönösen tiszteljük.” – zárta gondolatát Bokor Sándor polgármester.

Írta: Laura Siklódi