menu Főoldal
Hírek

Huszárakadémián a szovátai hagyományőrzők

Andrea Benedek | 2024-01-20

 Január 20-án és 21-én bonyolította le a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület a XI. Bálványosi Huszárakadémiát. A két napos rendezvénynek ezúttal az Árkosi Szentkereszty kastély adott helyet. Az eseményen rendszeresen részt vesznek a szovátai 15. Hagyományőrző Mátyás Huszárezred tagjai, nem volt ez másként idén sem, hárman képviselték a fürdővárost.

A program részeként számos előadást hallgathattak meg a résztvevők olyan témákban, mint Székelyföld a XVIII. században, a XIX. század fegyverei, a székely hadosztály története, de a lóról, illetve az 1848-as forradalom és szabadságharc erdélyi hadjáratairól is szó esett a két napos huszárokosító keretében. Az előadók között volt dr. Csikány Tamás honvéd dandártábornok, Berberovits István h.ő. honvéd százados, fegyvermester, Farkas Tibor h.ő. Honvéd hadnagy, tűzszerész, Préda Barna, Nagy Zoltán h.ő huszár hadnagy, dr. Kádár László h.ő. huszár alezredes, Kádár Barna lovas szakedző, fogathajtó bajnok, Dr. Vass László h.ő. honvéd ezredes, Horváth Domokos h.ő. honvéd őrmester és Csontos János h.ő. huszárkapitány. Az előadások mellett tisztikari gyűlésre, valamint kitüntetésekre és előléptetésekre is sor került.

A szovátai hagyományőrzőknek Csikány Tamás előadása tetszett leginkább, ugyanis az erdélyi huszárezredről szóló bemutatója során mesélt a vezetőkről, a harcászatról, a kiállásról és a becsületről, mindemellett kiemelték, hogy a székely hadosztályról szóló előadás is igen hasznos volt.

Máté Miklós elmondta, ők a székelyudvarhelyi húszárokkal alakítottak ki szorosabb kapcsolatot, egyfajta mentorként tekintenek rájuk és mindig segítik egymást. A huszárakadémia célja, hogy Erdély és az összmagyarság katonai hagyományőrzői találkozzanak, ismereteiket gyarapítsák, barátságokat kössenek, illetve ápolják azokat, valamint, hogy nem utolsó sorban egy közös mulatsággal emlékezzenek az elmúlt évek küzdelmeire. Idén több, mint húsz csapat vett részt az eseményen, Magyarországról is érkeztek érdeklődők.

 

Írta: Andrea Benedek