menu Főoldal
Hírek

Felmérést végeztek Maros megyében

Laura Siklódi | 2020-06-29

A Maros Megyei Tanács online kérdőív segítségével mérte fel, hogy a koronavírus-járvány hogyan érintette a Maros megyei vállalkozói szférát. A megyei önkormányzat azt szerette volna megtudni, hogy a járvány miatt bevezetett korlátozások milyen nehézségeket és veszteségeket okoztak a helyi vállalkozóknak, illetve hogy a gazdasági szféra szereplői milyen intézkedéseket látnak szükségesnek a gazdaság újraindításához. Több mint 200 helyi kis-, közép- és egyéni vállalkozótól érkezett válasz a kérdőívre.

A koronavírus-járvány a válaszadó vállalkozások 95%-t érintette valamilyen területen. A kérdőívre adott válaszok szerint 80%-nak csökkent a termékei/szolgáltatásai iránti kereslet, és a válaszadók 66%-a jelezte, hogy a cégen belüli foglalkoztatottságra negatív hatása volt a járványnak. Az idei évre a vállalkozások 80%-a tervezett fejlesztést vagy beruházást, viszont a járvány hatására 35%-uk nem tudja megvalósítani a tervezett beruházásokat. A felmérés eredményei alapján a vállalatok nagy része, több mint 80%-a, szükségesnek tartja az állami szintű gazdasági intézkedéseket a koronavírus-járvány negatív makrogazdasági hatásainak kezelésére. Több mint 30%-uk fontosnak tartja az adók csökkentését a vállalkozók számára, ugyanakkor a cégek több mint 23%-a igényli a vállalkozóknak nyújtott állami támogatások megnövelését. A válaszadók kisebb része, 10%-a, szükségesnek tartja a munka törvénykönyv módosítását, több mint 13%-a szerint szükség van nagy állami beruházásokra, több mint 22%-a pedig azt írta, hogy egyáltalán nem érzi az állam támogatását ebben a periódusban. Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke közösségi oldalán is beszámolt arról, hogy elküldték a kormánynak a Maros megyei vállalkozók által javasolt gazdaságélénkítő intézkedéscsomagot.

„A Maros Megyei Tanácsnak nincs olyan kompetenciája, amellyel direkt módon segíthetjük a vállalkozásokat, de a magunk részéről folytatjuk az elkezdett beruházásainkat, és a beütemezett fejlesztéseket is igyekszünk mielőbb elkezdeni, ezek megvalósításával erősítjük Maros megye gazdaságát.” – hangsúlyozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. A vállalkozások továbbá azt is javasolták, hogy olyan pályázati programokat kellene indítani, amelyek keretében az állam termelési/szolgáltatói software fejlesztésekre nyújtana támogatást a cégeknek, hogy ezek növeljék a versenyképességüket. Javaslatként fogalmazódott meg az is, hogy az állam adjon támogatást azoknak a munkáltatóknak, akik a válsághelyzet miatt rövidített munkaprogramot vezettek be, hogy csökkentsék kiadásaikat.

A kormánynak előterjesztett javaslatok között szerepelt az is, hogy fel kellene gyorsítani a digitalizációt a közintézményekben, hiszen a digitális ügyintézés növelné a közintézmények hatékonyságát és megkönnyítené a cégek számára az ügyintézést és bizonyos engedélyek, hivatalos iratok kiváltását. – számol be a Megyei Tanács sajtóirodája.

Írta: Laura Siklódi