menu Főoldal
Hírek

Enyhítések vannak, de továbbra sem árt az óvatosság

Laura Siklódi | 2020-05-19

Részben megszűnt a kijárási tilalom, településen belül nem szükséges az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat május 15-től, azt elhagyni azonban továbbra is csak meghatározott esetekben mehet. Szabadtéri koncertet, találkozót ezt követően sem lehet szervezni, azonban kinyithatnak a szépségszalonok, és a szabadtéren tartott istentiszteleteket, szentmiséket is megengedik. A veszély ennek ellenére nem múlt el, a lakosságot óvatosságra inti a román kormány.

Május 15-től érezhetően valami megváltozott a levegőben. Az elmúlt hetekhez képest hétvégén jóval többen járkáltak az utakon, a kellemes tavaszi időjárást kihasználva a sétálók száma is megnövekedett. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy pénteken a kormány enyhítéseket vezetett be országszerte, a hatvan napra meghosszabbított szükségállapotot a készenléti állapot szakasza váltotta fel, ami azt jelenti, hogy részben megszűntették a kijárási tilalmat. Településen belül nem szükséges az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat, azt elhagyni azonban továbbra is csak meghatározott esetekben lehet. A védőmaszk használatát azonban kötelezővé tették az üzletekben, tömegközelekdési eszközökön, munkahelyen és minden nyilvános zárt térben.

Szabadtéri koncertet, találkozót továbbra is tilos szervezni, beltéri tudományos, művészeti, kultúrális, sport és szórakoztató események lebonyítása sem engedélyezett. A misék és istentiszteletek azonban szabadtéren megtarthatóak, és 16 fő részvételével templomi ceremónia is törvényes. Az egészségügyi intézmények működésével kapcsolatos változásokról Dr. László Attila beszél.

Külföldiek és hontalanok nem jöhetnek be az ország területére. Továbbra is szünetel a légi közlekedés újabb 14 napra Románia és Ausztria, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Egyesült Államok, Törökország, valamint Irán között. A külföldről hazaérkező személyekre két hetes házi karantén vár. Akik ezt nem tudják megoldani, azok választhatják az intézményes elkülönítés lehetőségét is, ennek költsége azonban őket terheli. A román kormány arra kér mindenkit, hogy tartsa be az előírásokat, a veszély ugyanis nem múlt el. Maradjunk otthon, akadályozzuk meg a fertőzés továbbterjedését.

Írta: Laura Siklódi