menu Főoldal
Hírek

E-learning a gyakorlatban

Laura Siklódi | 2020-04-22

A Sapientia Erdély Magyar Tudományegyetem a Google nyújtotta alkalmazásnak köszönhetően eredményesen, órarend szerint halad a hallgatók oktatásával. A Google Tanterem és a Hangouts Meet bevált az oktatók és diákok számára egyaránt.

A jelenlegi járványügyi helyzet megkövetelte a tanintézményektől a teljes oktatás átszervezését. A kontaktórák megszűnésével az online térbe kényszerült az oktatás, ezzel nehézségeket okozva a tanügyben dolgozók számára. Egységes megoldás nem született az országban, így a tanintézmények maguk próbálták megoldani a tanítás folytatását. A Sapientia a Googlet hívta segítségül.

A két használt alkalmazást bárki, bármilyen eszközről futtatni tudja, amíg az egyikkel adatokat lehet közölni és megosztani, addig a másikkal órákat lehet tartani, illetve azokon részt venni. Videókonferenciára kell gondolni, amely interaktív tud lenni beszéljünk akár kiscsoportos szemináriumról vagy nagy termes előadásról.

Az online oktatást bármilyen jó rendszeren is próbálják üzemeltetni csak akkor tud jól működni ha nyitott a küldő és befogadó fél is. Ez esetben a diákok is kell alkalmazkodjanak és problémák esetén helyzetmegoldásokat találniuk, ha nem akarnak lemaradni a tanmenetről.

Az oktatók a bevált programok mellett más alkalmazásokat is gyakran segítségül vesznek, hogy még színesebb és változatosabb legyen az a bizonyos online szeminárium vagy előadás. A vizsgaidőszak szakszerű és online rendszerben történő megszervezése is egy újabb kihívást jelent az egyetem vezetőségének, de vannak már elképzelések a használható megoldásokra.

 

Írta: Laura Siklódi