menu Főoldal
Hírek

Döntöttek a konfirmálás időpontjáról

Ábrahám Szilárd | 2020-07-14

Sokáig bizonytalan volt, hogy térségünkben idén hogyan és milyen formában lehet megszervezni a konfirmáció ceremóniáját, ugyanis a járványügy kapcsán bevezetett korlátozó intézkedések folyamatosan változtak. A napokban döntés született arról, hogy Felsősófalván augusztus 30-án, az Új-kenyér ünnepén kerül majd sor az egyházi rendezvényre.

A konfirmáció szertartása minden református gyülekezet életében rendkívül fontos szerepet tölt be, ugyanis a fiatalok ekkor tesznek tanúbizonyságot hitükről. A járványügyi helyzet miatt sokáig úgy tűnt, hogy nem lehet megszervezni az egyházi eseményt, most azonban javulni látszik a helyzet. A Hargita megyei Felsősófalván már sikerült pontosítani a dátumot, Szász Tibor András lelkipásztor a szülők, valamint a konfirmáló gyerekek egységesen úgy határoztak, hogy augusztus 30-án, vagyis az Új-kenyér ünnepén tartják meg az eseményt.

Nagyon sok településen az a szokás, hogy minden évben egy előre meghatározott dátumon tartják meg a konfirmálást, legtöbb esetben virágvasárnap. Mint megtudtuk Felsősófalván nincsen ilyenfajta hagyomány, így a lelkipásztor szerint nem okoz gondot, hogy ezúttal augusztusban kerül sor a jeles eseményre. És, hogy miért az Új-kenyér napját választották, elmondja a lelkipásztor.

2020-ban öt fiú és négy lány fog konfirmálni Felsősófalván. Szász Tibor András szerint egyelőre még nem lehet tudni, hogy a templomban vagy esetleg szabadtéren lesz megtartva a szertartás. A lelkipásztor elmondta folyamatosan figyelik a rendeletmódosításokat, és majd a helyzet függvényében eldöntik a helyszínen.

Írta: Ábrahám Szilárd