menu Főoldal
Hírek

Bemutatták a timborát Etéden

Andrea Benedek | 2023-12-08

Ünnepi hangvételű rendezvény keretében adtak át egy újjáélesztett hangszert Etéden. A timborát Demeter Miklós hangszerkészítő készítette el a közösségnek.

A timborát az etédiek hangszerének nevezik, ugyanis Orbán Balázs feljegyzései szerint sehol a világon nincsen hasonló. A Hargita megyei közösség nemrég felkérte Demeter Miklós bikfalvi hangszerkészítőt, hogy a leírások alapján készítse el a népi hangszer eredeti változatát, amiből az idők folyamán egy példány sem maradt fenn. A remekmű el is készült, ezt egy ünnepi hangvételű rendezvény keretében adták át a helyi kultúrotthonban. A bemutató során kiderült, hogy két hangszert készült el végül, egyik marad a hangszerkészítőnek, a kettes számút pedig megkapta a közösség.

A rendezvény keretében volt egy panelbeszélgetés a Timbora múltjáról, jelenéről és jövőjéről, majd felléptek az etédi gyerekek, a Fagyöngy citera zenekar, koncertet tartott Heinczinger Mika zenész-énekes, a magyarországi Misztrál Együttes alapítója, az est fénypontjaként pedig az újjáélesztett hangszert is megszólaltatták.

 

Írta: Andrea Benedek