menu Főoldal
Hírek

Ásatások és aszfaltozás Sóváradon

Laura Siklódi | 2020-05-01

Az utolsó száz méterbe érkezett Sóvárad az utcáinak a modernizálásával. A több mint 5 millió lejes beruházás három kilométer aszfaltot jelent a település számára. A nem szokványos árok kiásása a Jakab utcában, mint kiderült az aszfaltozási munkálatokat előzi meg, ugyanis az adott szakasz áthalad az ókori római kasztrum területén, ezért ott előbb feltárásokat, ásatásokat végeznek.

Ugyan néhány szempontból szenzációnak számít, hogy több évszázados maradványok után kutatnak folyamatosan Sóváradon, de ez egyben lassítja is a település modernizálásának több fázisát. A napokban kezdtek neki a Jakab utca feltárásának, ami mint kiderült áthalad az egykori római katonatábor fölött, ezért az utca felújítási munkálatait leállítottak.

Ennek ellenére más utcákban tudtak és tudnak jelenleg is dolgozni a munkások. A Görög és Vas utcák már megkapták a végleges kopó réteget sánccal és útszegéllyel kiépítve. Az önkormányzat némi változtatások árán azt is megoldotta, hogy a köves útpadka részt is leaszfaltoztassa így jóval tartósabb marad majd az elkészült úttest – tudtuk meg a polgármestertől.

A pályázatba foglalt paraméterek alapján minden utca két réteg aszfalt szőnyeget fog kapni az első 6 centiméter, a koptatóréteg 4 centiméter vastag lesz, mindez négy méter szélességben. Az előbb említett utcákon kívül még két másik utcában sikerült az első réteg aszfaltot leönteni, így oda már csak a koptatóréteget kell ráhúzni.

A beruházás összértékéből már több mint a fele kifizetésre került – tette hozzá az elöljáró. A kivitelező decemberben leállt a munkálatokkal amit idén áprilisban folytatott ezért a tervezett május végi átadást 3 hónappal elhalasztották. A polgármester felhívást is intézett a lakosok irányába, arra kéri a sóváradiakat, hogy használják a megépült járdaszakaszt, ne az úttesten közlekedjenek, valamint tartsák be az óvintézkedéseket és hordjanak maszkot.

 

Írta: Laura Siklódi