menu Főoldal
Hírek

A kőolaj ára lázmérője a gazdaságnak

Laura Siklódi | 2020-04-30

A hetek óta meredeken zuhanó kőolaj hordókénti ára jól előre vetíti a gazdaság irányát. A zavart a világgazdaságban a vírus okozza, amely több országban az üzemanyag árak csökkenését jelentette, Romániában is jóval 4 lej alatt lehet benzint és gázolajat vásárolni, de az országos üzemanyag finomítok felára miatt valószínű az üzemanyag árak hazánkban stabilizálódtak, még ha a hetet ismét zuhanás is jellemezte a kőolaj piacon.

A nem kevés egészségügyi kockázat mellett valószínűsítik a szakemberek, hogy a gazdaság is megsínyli a korona vírus járvány okozta helyzetet. Mi sem bizonyítja jobban, hogy múlt héten a történelemben először negatívba fordult a kőolaj ára. Fülöp Árpád Zoltán gazdasági szakember és egyetemi oktató szerint a kőolaj ára lázmérője a gazdaságnak.

Tavaly ilyenkor a kőolaj hordókénti ára 70 dollár körül volt ami jelenleg alig éri el a 17 dollárt, ugyan csökkentek ennek következtében az üzemanyag árak, de Romániában nem ilyen radikálisan, az ok a felár használata.

A kőolaj árak eséséhez javarészt a korona vírus okozta óvintézkedések és leállások vezettek, világszinten iskolák, közintézmények, gyárak álltak le ezek pedig mind hozzájárultak ahhoz hogy jelenleg a kőolaj tárolási kapacitás 95%-át elérték, amire még nem volt példa. Ezeknek a gazdasági hatásoknak az összessége 10%-ot fog jelenteni konkrétan az árak emelkedésénél a következő évben. – mesélte a szakember.

Az elkövetkezendő időszak ugyan nem fog fellendülést eredményezni a gazdaságban, sőt az egyetemi oktató szerint a mostani helyzet egy intő jel lesz az amúgy is takarékos életmódot élő székely embereknek, hogy mindig gondoljanak 2-3 hónapra előre ami a megélhetést jelenti.

 

Írta: Laura Siklódi