menu Főoldal
Hírek

A Bekecs is készült néptáncos kisfilmmel

Laura Siklódi | 2020-05-21

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes felhívással fordult Magyarország és az elcsatolt terültek táncosaihoz, arra kérték őket, hogy öltsék fel népviseleti ruhájukat és egy emblematikus helyszínen készítsenek egy maximum 1-2 perces táncos videót. A nagyszabású kezdeményezéshez a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház is csatlakozott.

Összatartozás100 folk – Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét, ezzel a névvel indult el az összetartozás napi kezdeményezés két magyarországi együttes jóvoltából, amelynek célja, hogy emlékezetessé tegyék a Trianon centenáriumát. A szervezők arra kérték a néptánc kedvelőit, hogy készítsenek egy két perces kisfilmet, amelyben bemutatják saját környékük vagy más néprajzi tájegységek táncait. A felhívással a határon túl élő magyarok megszólítása is egy fontos cél volt. Az összetartozás napi kezdeményezéshez a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház is csatlakozott.

A felhívás egy lényeges kitétele volt, hogy a résztvevők egy emblematikus helyszínen készítsék el a kisfilmet. A nyárádszeredai néptáncszínháznak, igazodva a követelményekhez a Bekecs-tetőn található Szent Kereszt kápolnára és környékére esett a választása, természetesen nem véletlenül.

A Bekecs nyárádselyei táncokat választott erre a különleges alkalomra. Mint megtudtuk a beküldött kisfilmekből június 4-én, vagyis az összetartozás napján egy összevágott videó is készül.

 

 

Írta: Laura Siklódi