menu Főoldal
Hírek

1500 lejes családtámogatási adókedvezmény

Andrea Benedek | 2024-01-11

Újra lehet igényelni a kisgyerekes családoknak a családtámogatási adókedvezményt, legfeljebb 1500 lejjel támogatják az egyik szülőt.

Ismét érvényben van a családtámogatási adókedvezmény, közel három év után újra alkalmazható a 239/2020-as törvény. Ennek értelmében a cégek 1500 lejes értékhatárig megtéríthetik az alkalmazottaiknak a gyerekeik bölcsődei és óvodai költségeit. A törvényt elindító motiváció abban áll, hogy a gyermekvállalást ösztönzze a fiatalok körében, ugyanis az utóbbi években a romániai demográfiai adatok siralmasak, így ez a cél fölöttébb indokolt. Továbbá a családtámogatási intézkedéscsomag célja segíteni a szülők munkapiacra való visszatérését és megkönnyíteni anyagi terheiket, amelyek a gyerekek bölcsődei és óvodai költségeivel járnak. Fontos, hogy a gyerekek biztonságban, anyanyelvükön és megfelelő körülmények között tanulhassanak már a bölcsődei évektől kezdve – nyilatkozta Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, a törvény kezdeményezője.

A 239/2020-as törvény értelmében a cégek, egy adójóváírási nyilatkozat alapján levonhatják az adóalapjukból az alkalmazottak gyerekeinek bölcsődei és óvodai költségeit fedező összeget. Ha a cég a befizetendő társasági adónál nagyobb összeget fizetett ki a dolgozóinak a szóban forgó jogszabály alapján, akkor a különbözetet a személyi jövedelemadóból, az áfából vagy a jövedéki adóból is levonhatja.

A valamennyi jogosult alkalmazottnak maximálisan megtéríthető összeg nem haladhatja meg a cég béralapjának 5 százalékát. Egy adott dolgozónak kifizetett pénzösszeg is korlátozva van, ugyanis nem haladhatja meg a bruttó bér 33 százalékát. Az alkalmazottnak a szóban forgó jogszabály alapján kifizetett pénz után nem kell sem személyi jövedelemadót, egészségbiztosítási- és nyugdíjbiztosítási hozzájárulást fizetni. A költség-visszatérítésre a két szülő közül csak az egyik jogosult, abban az esetben pedig, ha a szülőnek több munkahelye van, nyilatkoznia kell arról, hogy a másik munkahelyén nem vette igénybe ezt a kedvezményt.

Az elszámolás kétféleképpen történhet: a munkáltató kifizeti az összeget közvetlenül a tanintézménynek, vagy a szülő fizeti ki a bölcsőde vagy óvoda havi költségét, és az erről szóló kifizetési bizonylatot átadja a munkáltatójának, aki utólag visszafizeti a pénzösszeget a szülőnek. Ezen jogszabály alkalmazása még így is sok gyerekes családnak segítséget nyújtana.

 

Írta: Andrea Benedek