Nemzeti ünnep Szovátán

Írta:  2018. március 16., péntek 14:21

Méltóképpen emlékeztek Szovátán az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.


Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékére ismét nagy tömeg gyűlt össze Szovátán. A március 15-ei események 170. évfordulóján ünnepi beszédekkel, versekkel, énekekkel, néptánccal és koszorúzással tisztelegtek a hősök, a márciusi ifjak eszméi és emléke előtt.
Március 15-én az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharcra emlékezünk, a szabadságot ünnepeljük. Ezen a napon évről évre Szovátán is megemlékező ünnepséget szervez a város Önkormányzata, a helyi RMDSZ, a tanintézményekkel közösen.
A hagyományoknak megfelelően ma délelőtt a Domokos Kázmér Szakközépiskola udvarán gyülekeztek az ünneplők. A diákok, pedagógusok, a hozzájuk csatlakozó szovátai lakosok mind ünneplőbe öltöztek, és a nemzeti ünnep egyik legfontosabb jelképé, a kokárdát is viselték.
A Domokos Kázmér Szakközépiskola igazgatója is fontosnak tartja, hogy az intézmény diákjai is részt vegyenek az évről évre megszervezett megemlékezésen.
Miután mindenki megérkezett a gyülekezőhelyre, a 15. Mátyás Huszárezred hagyományőrzői és a parajdi fúvószenekar kíséretében elkezdődött a felvonulás. Az ünnepi alkalmon a Történelmi Vitézi Rend Szováta-Sóvidék Szék tagjai is képviseltették magukat.
Az ünneplők közben megkoszorúzták a városháza kertjében álló kopjafát, emlékezve hőseinkre. Az S. Illyés Lajos Általános Iskola diákjai az Önkormányzatnál csatlakoztak a tömeghez, majd a Petőfi parkba vonultak, ahol együtt énekelték a magyar és a székely himnuszokat, megtartották az ünnepi beszédeket, elhangzott egy rövid áhítat, majd a város ifjai ünnepi műsort adtak.
A megemlékezés nem ért véget, ma este nyolc órától a Virág lakónegyed előtti téren közösen adja elő ünnepi műsorát a Bokréta Táncegyüttes és a 15. Szovátai Mátyás Huszárezred, majd tűzijátékkal zárják a napot.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső