Önrendelkezést Székelyföldnek

Írta:  2018. március 13., kedd 10:41

Ezrek vettek részt szombaton a Székely Szabadság Napja alkalmából szervezett megemlékezésen és tiltakozáson.


Március 10-én a Székely Szabadság Napján ismét több ezren vettek részt a megemlékező és tiltakozó rendezvényen, ahol egyöntetűen Székelyföld autonómiáját kérték az erdélyi magyar politikai pártok, székelyek és magyarok Marosvásárhelyen, a Székely vértanúk emlékművénél. Az önrendelkezésről szóló petíciót átadták a megyei főispán tanácsadójának.
Székely zászlók, több ezres tömeg, fúvós zenekarok és békés megmozdulás – így lehetne címszavakban összefoglalni a március 10-i marosvásárhelyi történéseket. A délután négy órától kezdődő rendezvényen többek között felszólalt Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács elnöke, aki kihangsúlyozta nem marad jogi következmények nélkül Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottjának Romániából való kitiltása. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke kijelentette: Magyarország Romániának, az erdélyi magyarság pedig az együtt élő románságnak nyújt testvérkezet. „Készen állunk a párbeszédre, a megegyezésre” – fogalmazott.
Az ünnepségen felszólalt még Jordi Xucla i Costa, a Katalán Európai Demokrata Párt spanyol alsóházi képviselője, aki szerint az autonómia és demokrácia lehetővé teszi egy magasabb életszínvonal kialakulását, s biztosította az erdélyi magyarságot a katalánok támogatásáról az önrendelkezési küzdelmükben. A beszédek és az emlékmű koszorúzása után a több ezres tömeg díszfelvonulással vitte petícióját a maros megyei prefektushoz, amelyben kérték Székelyföld autonómiáját. A tüntetésen egész Székelyföld képviseltette magát. Sóvidékről három autóbusszal érkeztek a Postarétre a résztvevők.
A felvonulás rendbontás nélkül ért véget a prefektúra épülete előtt, ahol a megmozdulás szervezői átadták a petíciót Iacob Ioannak, a maros megyei prefektus jelen levő tanácsadójának, majd a felvonuló tömeg hazaindult. – olvasható a székelyhon weboldalán.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső