A humusz a termőföld lelke

Írta:  2018. március 12., hétfő 10:30

A magyaroroszági AgroFutura Mezőgazdasági Tanácsadói vállalat alapítója Petró Tibor tartott tegnap előadást a helyi és környékbeli gazdáknak a Sapientián EMTE marosvásárhelyi karán. Paradigma váltás a mezőgazdaságban, hogy az élet megmaradjon – címmel arra próbált rámutatni, hogy veszélyben van a jó minőségű termőtalaj. Alternatív lehetőségeket és megoldásokat hallhattak a résztvevők.


Hatalmas problémát jelent a humusz eltűnése a talajból, ami pár év múlva itt Erdélyben is óriási veszélyt fog jelenteni, ha nem tesznek lépéseket a gazdák ennek érdekében. A regeneratív gazdálkodás a cél. A földön percenként válnak hektárok termőképtelenné.
Petró Tibor mellett Szőllősi Gábor a tanácsadói vállalat ügyvezetője társ előadóként szólalt fel az egyetem nagy termében, ahol egyetemisták, vállalkozók, pedagógusok és gazdák hallgatták az alternatív talajgondozási lehetőségeket a bemutatón.
Az előadás során azt is ismertették a résztvevőkkel, hogy hogyan kell vissza szorítani a műtrágya használatát, valamint a szenet megőrizni a termő talajunkban. A változás szükségszerű, mert ha így halad a mezőgazdaság 50-60 év múlva az emberiség nem fogja tudni előállítani magának az élelmiszert – fogalmazott Petró Tibor.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső