200 eurót kaphatnak a gazdák hektáronként

Írta:  2018. március 12., hétfő 10:15

Az elmúlt napokban jelentette be a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesülete, hogy azok a gazdák, akik táplálkozási területet biztosítanak a békászó sasnak évi 200 eurós támogatást kaphatnak hektáronként. A Nyárád és Kis-Küküllő menti Natura 2000-es területeken a legtöbb községben igényelhető az agrár-környezetvédelmi csomag.


A Milvus csoport még 2011-ben kidolgozott egy agrár-környezetvédelmi csomagot, amelyet benyújtottak a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztériumhoz is. Aztán 2017-ben végül sikerült elérniük, hogy foglalkozzanak a kezdeményezéssel. -tudtuk meg Papp Tamástól. A program célja megfelelő élet- és vadász területet biztosítani a békaszó sasnak és más ragadozó madaraknak. Ugyan nincs arról szó, hogy kihalófélben van a békászó sas, de nem is kell megvárni azt.
Fontos szempont, hogy a gazdák vállalják, hogy 5 évig nem hasznának műtrágyát és vegyszereket az adott mezőgazdasági területen.
Szinte minden földterületen van olyan rész, ami gyengébben terem így azt kihagyva, valamint beleszámolva, hogy egy ekkora részt akár a szél is le tud dönteni, mérsékelt kárról vagy kiesésről beszélünk, amit viszont bőségesen tud kompenzálni a hektáronkénti 200 eurós támogatás. A program szükségességét bizonyítja az is, hogy a Kárpát-medencében található békászó sas legfontosabb élőhelyei Erdélyben találhatóak. A világ populációjának mintegy 10% van itt jelen. A támogatást a Maros Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél lehet igényelni.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső