Megélik a hagyományt Kibéden

Írta:  2018. február 20., kedd 10:22

Február 17-én a kibédi fiatalság megtartotta a látványos és szokásos farsangi lakodalmát. A tél elűzésének és a tavasz várásának az ünnepén zeneszóval, kurjongatások és ostor csattogtatások közepette rázták fel a falut a kibédi farsangok. Az ünnepség egy hajnalig tartó bállal zárult.

Így indult szombat reggel az iskola udvarán a készülődés, az ostorok bemelegítése a farsangok számára. Kibéden évtizedek óta nagy hagyománya van a farsangi lakodalomnak, ami egy díszes társaság és a násznép zajos felvonulásából, koldulgatásából és egy esti bálból tevődik össze.

A ceremóniában úgymond két csoportra lehet osztani a fiatalságot a szépekre és a csúfakra, akiknek a nevéből is adódik, hogy egy része civilizáltan haladva járja a falut zeneszóra, a csúfak pedig hozzák a bolondságot, a vidámságot a rendezvénybe. Rosszalkodnak, hangoskodnak kihasználva a maszk nyújtotta ismeretlenséget.

A lakodalmi menetet elsősorban a beöltözött fiatalok szülei fogadják, ahol egy rövid megvendégelés után táncra is perdülnek a lakodalmasok. A megmozdulás lényege, hogy átadjuk és megszerettessük a fiatalokkal ezt a szokást – mesélte az egyik szervező. A farsangi felvonulás után a rendezvény egy esti bállal zárult.

 

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső