Járvány fenyegeti a kölyök kutyákat

Írta:  2018. február 09., péntek 11:38

A szovátai állatorvos óvatosságra inti a kutyatartó gazdákat. Mint kiderült parvovírus okozta bélgyulladás fenyegeti a házikedvenceket környékünkön. A szopornyicával ellentétben ez a betegség kizárólag a kölyök kutyák számára veszélyes.

A kutyákat számos fertőző betegség fenyegeti, különösen kölyökkorban. Éppen ezért kell elkezdeni a házikedvenc oltási programját, ha eléri a 8 hetes kort.
A szopornyicát vírus okozza, légzőszervi, emésztőszervi és idegrendszeri megetegedéssel jár. Orrfolyást, hányást, hasmenést, de akár bénulást is okozhat. Kölyök kutyáknál gyakran elhulláshoz vezet, idősebb állatoknál, és enyhébb lefolyás esetén, akár gyógyulás is előfordulhat, viszont gyakori az idegrendszeri károsodás.

Az állatorvos a parvovírusos bélgyulladás terjedéséről is beszélt riporterünknek.Antal Zsolt kiemelte, nagy hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy a nőstény kutyák rendszeresen megkapják a szükséges védőoltásokat. Bár a szukák számár nem jelent fenyegetést ez a típusú betegség, hordozók lehetnek, így fennáll a fertőzés veszélye vemhesség esetén.

 

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső