Döntés született a katolikus iskola ügyében

Írta:  2018. február 09., péntek 11:34

Megerősítve a Megyei Törvényszék Közigazgatási Tanácsának korábbi döntését, február 6-án a Marosvásárhelyi Táblabíróság jogerősen érvénytelenítette a megyei tanfelügyelőség határozatát, amelyben a Bolyai Farkas Elméleti Líceumba járó katolikus osztályokat és az Unirea Főgimnáziumba járó magyar osztályokat is a Római Katolikus Teológiai Líceumba sorolta be. Szerdán a szenátus a katolikus iskola újraindítása mellett döntött.

A Táblabíróság elutasította a katolikus iskola és a Kincses Előd ügyvéd által képviselt szülők nevében benyújtott fellebbezést, amely világosan megfogalmazta a valós helyzetet, miszerint a katolikus iskolát 2014-ben a helyi tanács határozatával hozták létre, és szintén a tanács döntése alapján foglalták be a marosvásárhelyi iskolahálózatba. A főtanfelügyelő és az intézmény jogtanácsosa által aláírt, és az igazságügyi szervek által iskolaalapítónak tekintett határozat, amelyet megfellebbezhetetlenül megsemmisítettek, valójában arra vonatkozott, hogy a tanfelügyelőség elfogadja az önkormányzat által előzetesen létrehozott tanintézményt. Csakhogy mindkét dokumentum megfogalmazásába véletlenül vagy szándékosan hiba csúszott, ezért vált megtámadhatóvá az érvényességük és valós tartalmuk.
„A bíróság keddi döntését követően sokan aggódva tekintettek a katolikus iskola jövőjére. A szenátus mai döntése pontot tehet ennek a közel két éve tartó fölösleges feszültségnek, bizonytalanságnak a végére. Egy magyar tannyelvű iskolának a működése nem vita tárgya, hanem normalitás kellene legyen. Fontos hír ez számunkra, Maros megyei lakosok számára, hiszen az elmúlt hónapokban minden helyi próbálkozásunkat elgáncsolták, nagyon sokszor megpróbáltak félrevezetni, mindent megtettek azért, hogy ez az iskola ne működhessen. Nem adtuk fel, és az RMDSZ parlamenti képviseletének köszönhetően szerdán, hosszú idő után először kerültünk igazán közel ahhoz, hogy ez az iskola most már biztos jogi keretek között folytathassa működését” – mondta Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke.
Amennyiben az államfő kihirdeti a szerdán elfogadott törvényt, a katolikus iskola új nevén, II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumként folytatja tevékenységét a 2018–2019-es tanévtől kezdődően.
Az elfogadott törvénytervezet megoldja a katolikus iskola jogi helyzetét, továbbá a Bolyai Farkas líceumba tavaly ősszel ideiglenesen áthelyezett osztályok visszavételét, lehetővé teszi az új osztályokba történő beiratkozást, a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetére is megoldást nyújt. Emellett rendelkezik a következő betartandó lépésekről, például az iskola finanszírozásáról, akkreditációjáról – olvashatjuk az RMDSZ weboldalán.

 

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső