Halottakra emlékezve

Írta:  2017. november 03., péntek 11:35

November elsején mindenszentek napját ünnepli a katolikus közösség. Ilyenkor vallási hovatartozástól függetlenül gyertyát gyújtunk, virágot helyezünk a sírokra, így emlékezve a tisztítótűzben szenvedő lelkekre.

A november elseje mindenszentek napja a katolikus egyházban. Ilyenkor a megdicsőült lelkekre emlékezünk, nem csak azokról a szentekről, akik nevesítve vannak a kalendáriumban, hanem minden lélekről, aki üdvösségre jutott. Ez „a megdicsőült egyház ünnepe”, a halottak napját viszont azoknak a lelkeknek szentelik, akik hitük szerint még a tisztítótűzben szenvednek, vagyis ez „a szenvedő egyház ünnepe”.A halottak napjának ünnepét a keleti egyházban már 380-ban megülték, minden vértanúról megemlékezve. Először a Kr. u. 636-ban elhunyt Sevillai Izidor püspök rendelte el a szerzeteseinek, hogy a pünkösd utáni napon a halottakért misézzenek. Utasítására a szerzetesek a mindenszenteket követő napon misékkel, zsoltárokkal, alamizsnával emlékeztek meg a halottakról. Egyházi rítus volt a halottakért végzett esti könyörgés, harangozás is.

A plébános az egyházmegye általános előírásai szerint végzi a szertartást. Mindenkiért közösen imádkoznak, valamint megáldják az új sírokat a közös szertartás elvégzésével.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső