A reformációt ünnepelték Marosvásárhelyen

Írta:  2017. október 17., kedd 11:07


A Görgényi, a Küküllői, a Marosi és a Maros-mezőségi Református Egyházmegye október 14-én, szombaton közös reformációs ünnepséget szervezett Marosvásárhelyen. Ez alkalomból két szobrot is avattak a Vártemplom bejáratánál, majd a felvonulást követően ünnepi istentiszteletet tartottak a ligeti sportcsarnokban.

A több helyszínen zajló rendezvény szombaton délután 2 órakor a Vártemplomban áhítattal kezdődött, majd a templom előtt felavattál Kálvin János és Károli Gáspár mellszobrát. Ezt követően az ünneplők a vár udvaráról a sportcsarnokhoz vonultak. A lelkészeket és elöljárókat egy rezesbanda kísérte.
A teremben helyet foglaló tömeget elsőként Benke János lelkipásztor, majd Jakab István, a Maros-mezőségi Református Egyházmegye esperese köszöntötte. Ezt követően Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere tartotta meg ünnepi beszédét.

A nagyszabású ünnepségen részt vettek a magyar szenátorok, parlamenti képviselők, Maros Megye Tanácsának elnöke és néhány megyei, városi elöljáró is.Novák Csaba Zoltán szenátor hangsúlyozta, nagyon fontos a reformáció, lévén, hogy 500 évvel ezelőttről indulva, ez a folyamat alapjaiban megváltoztatta a magyarságot.

Bíró Zsolt parlamenti képviselő kiemelte, hogy a reformáció 500 évvel ezelőtt nagy mértékben hozzá járult ahhoz, hogy szülőföldünkön magyarként maradjunk meg.Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke az ünnepség üzenetéről beszélt riporterünknek.Baczoni Szilárdka Kata, szovátai lelkipásztor az együtt ünneplés fontosságát emelte ki.

A köszöntések után Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke tartott istentiszteletet. Az igehirdetést követően a jelenlévők úrvacsorát vettek, majd a közös ünneplést Rákász Gergely magyarországi orgonaművész koncertje és a FIKE-band zárta.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső