X. Gyöngykoszorú Néptánctalálkozó Kibéden

Írta:  2017. október 11., szerda 11:08

Október 7-én tizedik alkalommal került megszervezésre a Gyöngykoszorú Néptánctalálkozó, Kibéden. A tánccsapatok fúvószenekar kíséretében vonultak fel Kibéd utcáin, istentiszteleten vettek részt, majd előadással kedveskedtek a jelenlevőknek.

Három év kihagyás után, újra Kibéd adott otthont a Gyöngykoszorú Néptánctalálkozónak, immár a tizedik alkalommal. A Gyöngykoszorú mozgalom hagyományáról az esemény szervezőjével, Barabás Attila-Csabával beszélgettünk.A Néptánctalálkozó felvonulással vette kezdetét. A közel 20 néptánccsoport a Gyál Városi Fúvószenekar kíséretében vonult a kultúrotthontól a helyi református templomig. Rövid istentiszteleten Sipos-Vizaknai Balázs ismertette a tánc és a zene fontosságát.Az istentiszteletet követően a tánccsoportok újra végig vonultak az utcán, így érve vissza a kultúrotthonhoz. Ezután kezdetét is vette a táncos előadások bemutatása. Elsőként Barabás Attila-Csaba köszöntötte a jelenlévőket.

Kibéd község polgármestere, Dósa Sándor így szólt a jelenlévőkhöz:”Olyan gazdag a magyar néptánc kincsünk, hogy egy ember élet nem lenne elég valamennyit elsajátítani. Ami a miénk annak a megőrzésére igyekezni kell, hogy az anyanyelv mellett, a zenei anyanyelvünket, a mozgáskultúránkat is sajátjának érezze a felnövő nemzedék.” Őt követően Novák Csaba Zoltán szenátor, beszédében kifejtette a tánc fontosságát, meghatározó jellegét az élet minden területén. A Néptánctalálkozón Kibéd község testvértelepülése is képviseltette magát. A beszédeket követően kezdődtek a tánccsoportok előadásai. Láthattunk mezőségi, vajdaszentiványi, Nyárád menti és sóvidéki táncokat is.

A találkozó fontosságát, üzenetét a szervező ismertette.A néptánctalálkozó mellett képkiállítás is látható volt a kultúrotthon előtermében.A képkiállításnak üzenete van a következő generáció számára. Időnként jó visszatekinteni a múltra, a hagyományokra, a mesterségekre és ezáltal többet megtudhatunk arról, hogyan éltek szüleink, nagyszüleink – folytatta Barabás Attila-Csaba.

 

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső