Emléktúra a Bekecs-tetőn

Írta:  2017. október 04., szerda 10:23

Szeptember utolsó szombatján, 30-án tizenkettedik alkalommal ünnepelt és gyűlt össze több száz ember a Bekecs-tetőn, hogy méltón emlékezzen az 1916-ban zajló csatára és azokra a hősökre, akik a „szent hegyen” szálltak szembe az ellenséggel.

Az ősz első napjaiban, kellemes napsütéses időben ünnepelt több száz ember a Bekecs-tetőn. Nyárád-, Maros-, Kis-Küküllő mente, Sóvidék a Kárpát-medence különböző településeiről és az anyaországból érkezett magyarok azokra a hősökre emlékeztek, akik 1916 őszén helytállásukkal megállították az ellenség betörését, véráldozatukkal biztosították azt, hogy most ünnepelni lehessen ezen a helyen. A Lovas Napokon elsőként Nyárádmagyarós község polgármestere, Kacsó Antal köszöntötte az egybegyűlteket, majd Novák Csaba Zoltán szenátor beszéde is elhangzott.

A beszédeket a gyerekek zenés műsora váltotta fel, majd Szováta polgármestere, Fülöp László Zsolt is felszólalt.A megemlékezésen Oláh Dénes esperes is jelen volt. A beszédeket követően a meggyújtották a lármafát, e közben a himnuszok is elhangzottak.

A ünnepély Körtövés mezején folytatódott, ahol a huszárok kíséretében a katonasír köré csoportosultak a megemlékezők. Itt Bíró Csaba, Sóvárad polgármestere osztotta meg gondolatait, hiszen a település is társszervezője a Bekecsen szervezett Lovas Napoknak.

Benkő József történész, majd a huszárok képviselői is felszólaltak a síremléknél. A tavalyi évhez képest, idén színpadi előadással is kedveskedtek a jelenlevőknek. A kulturális műsorokat megelőzően Kibéd polgármestere, Dósa Sándor szólalt fel, majd Kibéd-református ifjúsági zenekara, a szintén kibédi Piroskoszorú néptánccsoport, a Szováta-Mezőhavas együttes, végezetül pedig Nyárádmente-Pipacsok zenei formációja is színpadra lépett. Az esemény záróakkordja Pászka Lehel lovasíjász, valamint a szovátai Barantások bemutatója volt.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső